Software, BI en internet, hoe nu verder?

In een met jeugdig elan gebrachte presentatie vertelde Marc Benioff (CEO van Salesforce.com) op de Informatica International User Conference (21-23 mei 2006 in San Francisco) hoe de toekomst van software er uit ziet.

Deze is, volgens hem, in een notedop, opgebouwd uit internet services oftewel SaaS (Software as a Service), mashups1 en applicatie directories en exchanges. Alles zeer schaalbaar en zeer geschikt om in teamverband te kunnen werken.

Stel je voor: lokale bedrijfs- en kantoorapplicaties vervangen door abonnementen op een aantal snelle, bedrijfszekere(!), veilige en overal te bereiken webservices die via een op maat aanpasbare interface te gebruiken zijn! Zo kunnen kantoorapplicaties nu reeds vervangen worden door bijvoorbeeld Writeboard2 , Numsum, PXN8, Dreamfactory en Lazydb voor respectievelijk wordprocessing, spreadsheet, grafische, project en database applicaties. Je ERP pakket kan vervangen worden door Plexus, Oracle, NetSuite, Microsoft (SPLA) of SAP(!) as a service... Salesforce.com is al ruim 7 jaar de online CRM applicatie en voor financiële applicaties kunnen we reeds langere tijd op het www terecht.
Voordelen: geen onderhoud, infrastructuur, goedkoop te implementeren en veilig.

Budgetten voor onderhoud en aanschaf software kunnen gericht worden op het verkrijgen van een concurrentievoordeel.

Maar hoe zit het met BI? We willen tenslotte over al die, op internet servers opgeslagen, gegevens wel eenduidige rapportage verkrijgen. De verschillende leveranciers van BI oplossingen zijn al volop bezig. Zo zegt Cognos dat het voor de SaaS Applicatie leveranciers én hun klanten de business intelligence oplossing aan het worden is. Cognos gelooft sterk in het SaaS concept en zegt dat het aan kop ligt in deze (r)evolutie3. Ook SAS en BO zien deze markt. BO heeft daarom Crystalreports.com uitgebracht.

Er zijn ook een aantal nieuwe BI leveranciers die in dit gat gesprongen zijn. Oco Inc., en Host Analytics zijn hier voorbeelden van.
Aan de andere kant leveren bedrijven als Salesforce.com reeds interfaces naar de data voor gebruik in bijvoorbeeld het Datawarehouse.

De toekomst is er al! Immers, alle hierboven genoemde tools bestaan al en zijn operationeel. Er zijn met name voor BI nog een paar hobbels te nemen maar er gaat wel weer het een en ander veranderen.

De vraag is: "Durven we onze data aan deze dienstverleners toe te vertrouwen en afhankelijk te zijn van hen voor onze bedrijfsvoering?”. Kijkend naar het succes van Salesforce.com en de acties die BI leveranciers nemen bekruipt het gevoel je dat dat inderdaad het geval is.

1. Mashups: Composiet web services applicaties. Door verschillende webservices te combineren een volledig nieuwe dienst creëren en aanbieden. Voorbeelden: FlikrMap.com, housingmaps.com.
2. Voorbeelden van kantoor applicatie services, tekstverwerking: www.writely.com, www.writeboard.com, www.inetword.com (e.v.a.). Spreadsheets: www.numsum.com, www.irows.com. Database: http://www.dabbledb.com (Check it Out!!), www.lazybase.com, www.quickbase.com. Office: www.google.com/hosted. En vele anderen en vele andere toepassingen.
3. Zie http://www.b-eye-network.com/view/3007?jsessionid=edac870eb6038306ae3f11af6b3543bd

Reacties

Populaire posts van deze blog

OTAP reloaded

What's up with roles in data management?

Boos om "BI betaalt zich bijna nooit terug" kop in Computable