SAS Data Quality en MDM Seminar

Vanmiddag (25 oktober) heb ik toch maar het SAS Data Quality en Master Data Management (MDM) seminar bijgewoond. Ik had daar geen spijt van. Niet alleen mocht ik het gesigneerde boek "Customer Data Integration - Reaching a single version of the truth" mee naar huis nemen en een kort gesprek met Jill Dyché hebben, zij is de (co)schrijfster van het boek, maar ook waren maar liefst 3 van de 4 presentaties meer dan de moeite waard. Ik was voorbereid op veel "Wij van SAS adviseren SAS" en normaal scoor ik niet meer dan een 7 als ik iets goed vind, vandaag heb ik negens uitgedeeld!

Het programma was al redelijk veelbelovend, zie deze link, en die belofte is behoorlijk goed ingelost. Om te beginnen dus Jill Dyché. Veelgevraagd spreekster, publiciste van vele blogs en artikelen, onder andere op het B-Eye-Network en auteur van het genoemde boek. Haar boodschap: Doe MDM en Data Governance! Ik bereidt een artikel voor over MDM en heb al redelijk wat onderzoek gedaan. Veel van de vragen die ik nog had zijn beantwoord tijdens Jill's presentatie. Bijvoorbeeld: Hoe ziet de architectuur er uit en gebruik je de "MDM Hub" ook om data direct toegankelijk te maken voor gebruikers. Blijf voor de antwoorden afstemmen op dit kanaal en zie binnenkort mijn artikel over MDM wat, vooralsnog, een inventarisatie is van wat er overzees aan ervaring opgedaan is. Ik vertelde Mw. Dyché dat ik in Nederland nog niet veel zie gebeuren op het gebied van MDM en dat het er op leek dat MDM een voorbeeld kan zijn van een goed geïmplementeerde SOA. In de US is MDM een excuus om SOA te implementeren. Voor ons in Nederland kan dat wel eens het omgekeerde zijn. Door de noodzaak en goede ervaringen met SOA kunnen implementaties van MDM zeer snel volgen.

Als tweede sprak Tony Fisher, baas van Dataflux, de SAS afdeling voor Datakwaliteit en MDM. Hij heeft met geen woord gerept over de producten die SAS/Dataflux op dit gebied te bieden heeft (alleen dat ze ze hebben) maar wel herhaaldelijk gezegd dat het mensenwerk is en er nog veel moet gebeuren. Zijn boodschap: Doe Data Governance en MDM (met SAS software tools natuurlijk) en op het juiste maturity level aangepast.

Na de korte pauze heeft Miguel Albrecht van het Europese Patent bureau (EPO) ons verteld hoe zijn de problemen van de enorm grote en complexe data flows hebben aangepakt. Een uitstekend praktijkvoorbeeld met weer verassend weinig reclame voor SAS. Wel heel erg aansprekende problemen en praktische oplossingen zoals: gebruik Business Process Management Model (BPMM ) Diagrammen en flos regelmatig. Een opvallend kenmerk van de drie gegeven presentaties is dat ze zaken koppelen aan Service Oriented Architecture (SOA), de Business en, belangrijkste, IT - Business alignment.

De uitsmijter was een bedrijfje dat partnert met SAS en bevatte een warrige presentatie met van te veel tekst voorziene slides. Het spijt me dat ik niet enthousiaster kan zijn meneer Kuijper, ik moet het presentatievak ook nog leren maar ik weet nu wel hoe ik het niet ga aanpakken. De boodschap die ik meekreeg was dat meneer Kuijper (met uij) er al langer dan wij van overtuigd is dat er een probleem is met datakwaliteit en dat hij beter weet dan wij hoe dat opgelost moet worden. En: metadata is data over data en die is heel belangrijk.

Zoals gezegd over het algemeen toch een zeer nuttige middag. Ik geloof dat ik Tony Fisher en Jill Dyché toch een beetje aan het denken heb gezet J over hoe het in Nederland gesteld is met zaken zoals MDM, dat wij véél minder de druk van Patriot Act, Sarbanes Oxley en andere regelgeving voelen dan organisaties in de VS en dat een belangrijk deel van de 'business drivers' moet komen van de drang de competitie een stap voor te komen en het beperken van de kosten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

OTAP reloaded

What's up with roles in data management?

Boos om "BI betaalt zich bijna nooit terug" kop in Computable