And the winner is... XMLA

Cognos overgenomen door IBM, Business Objects door SAP en Hyperion door Oracle. Wanneer je nu op de verschillende BI informatiesites kijkt zie je veel bespiegelingen over wat dit voor gevolgen voor de markt, samenwerkingsverbanden en uiteindelijk, waar het om gaat, functionaliteit heeft.

Immers, IBM was close met Business Objects, en Cognos was in samenwerking met zowel Microsoft als Informatica. Wat gaat daar mee gebeuren?

Ik zie in dit landschap één mogelijke grote overwinnaar uit de bus komen Microsoft technologie: XML for Analysis (XMLA) en de daarin gebruikte multidimensionele querytaal MDX.

XMLA is een Analytics dialect van XML, een open standaard programma interface (API) voor OLAPping en BI, die veelbelovend was (en is) maar niet echt van de grond kwam omdat partijen als IBM en Oracle de standaard niet wilden overnemen. Het was immers ontwikkeld door Microsoft. Hyperion (EssBase), SAS, en SAP hadden het wél als standaard in gebruik. Even kijken... nu is Hyperion bij Oracle, IBM gebruikt voor DB OLAP een versie van Hyperion's EssBase wat wél XMLA ondersteund. Ik ben even de tel kwijt, wie is er dan nog over?

Wat er met Cognos producten gaat gebeuren is echt nog niet te raden, er is veel overlap met IBM functionaliteit. Met name wat vroeger PowerPlay heette lijkt overeen te komen met IBM Alphablox (aldus Forrester op de website van Computable). Het is ook niet te raden hoe het functionele universum er straks uitziet als het sterrenstof is neergedaald.

Microsoft, die als eerste een compleet (doe het zelf) platform had voor BI en de 'uitvinder' is van MDX en XMLA zal zich alvast morele overwinnaar kunnen voelen.

Wordt zeker en vast vervolgd!

Reacties

Interessante conclusie. De BI markt heeft op dit moment inderdaad behoefte aan 'open' standaarden, waar iedereen zich bij aansluit.

Populaire posts van deze blog

OTAP reloaded

What's up with roles in data management?

Boos om "BI betaalt zich bijna nooit terug" kop in Computable