Twijfel

Ga ik een ander vak kiezen? Want wat is het nut van BI als je bijvoorbeeld kijkt naar de teloorgang van Bear-Stearns (BS)?

Maakt BS gebruik van Informatie technologie om de organisatie te sturen? Op de Bear-Stearns website omschrijft de IT afdeling zichzelf als: "an innovative, results-driven technology team that is driven to remain recognized as the leader in terms of Wall Street information technology." (www.bearstearns.com)

Ik doe dus een aanname en stel dat BS uitgebreid gebruik maakt van Business Intelligence om haar koers te bepalen.

Waren de managers in control? Volgens de "Guardian" (www.guardian.co.uk/business/2007/aug/06/useconomy.us) vonden co-president Warren Spector en CEO Jimmy Cayne het belangrijker om een bridgetoernooi te spelen in Nashville dan om de verliezen van anderhalf miljard Dollar, waar de investeringsbank in augustus 2007 mee te maken kreeg, aan te pakken. De alarmbellen gingen af, ongetwijfeld ook van de BI systemen, de S&P gaf het negatieve kredietadvies en de bank moest alle zeilen bijzetten om iedereen ervan te overtuigen dat ze solvabel bleven. Dat was augustus vorig jaar, toen de bank opeens 27% minder waard werd.

Schijnbaar waren een aantal verantwoordelijken afgelopen weekend weer aan het golfen en / of bridgen, als ik de media moet geloven (RTL7).

Toch is de tweede aanname die ik doe dat het management redelijk goed in control was, de bank werd niet geleid door alleen deze twee. Dus wat is er in vredesnaam fout gegaan? Blijkbaar kan het zo zijn dat mensen goed zien wat er aan de hand is maar handelen daar dan toch niet naar.

Want hoe is het mogelijk dat de 5e bank in de US op maandag nog maar driekwart procent overheeft van de waarde die het vrijdag had.

Ik kan daar met mijn spreekwoordelijke pet niet bij. Business Intelligence is niet opgewassen tegen mensen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

OTAP reloaded

What's up with roles in data management?

Boos om "BI betaalt zich bijna nooit terug" kop in Computable