De waarde van de Bussiness Case bij DQ projecten.

De waarde van de Bussiness Case (BC) bij DQ projecten.
Een degelijk aangepakt traject voor datakwaliteit verbetering omvat verandering van de manier van denken over de rollen van de aspecten tijd, geld en kwaliteit.

Een business case, tenminste, de bc's die ik gezien heb worden over het algemeen beoordeeld op de financiële paragraaf. Het lijkt er op dat management akkoord gaat met de investering voor een project wanneer er een financiële plus uit de bc komt, het liefst op korte termijn. Dat is de praktijk.


Uitzonderingen zijn die bc's, die gebaseerd zijn op louter wettelijke grond (compliance). Voorbeeld: de wet schrijft voor dat we op een transparante, kwalitatief hoogstaande manier rapporteren. Er zijn dan weinig managers die projecten met dat doel zullen (durven) tegenhouden. De effectieve scope van een bc is te beperkt, of de perceptie van de scope is een beperkte, en daarom voldoet een 'traditionele' bc niet als middel om datakwaliteit aan te pakken. Je zou nog kunnen discussiëren over de bc als onderdeel van een argument voor de beslissing, maar dat instrument is inmiddels zo bekend dat het risico dat er alleen naar de financiële paragraaf van de bc gekeken wordt te groot is.


Het niveau waarop in principe over inrichten van een dq omgeving gedacht moet worden is het CxO niveau. Vaak mensen met voldoende macht, kennis, ervaring en vooral autonomie dat er aan dit soort beslissingen nauwelijks een business case te pas komt. Een reden te meer om alternatieven te zoeken. Ik ben vóór het maken van een financiële afweging, maar een die op langere termijn kijkt en ook aspecten bedrijfsrisico, sociaal, omgeving (milieu) en voordelen als plezier meeneemt. Het financiele kostenaspect is dus maar een deel van de vergelijking.


Het is een goed idee om datakwaliteit onderdeel van risicomanagement en performancemanagement te maken. Over (onder meer) de combinatie van (C)RM en (C)PM heeft Frank Buijtendijk een uitstekend boek geschreven: Performance Leadership (The Next Practices to Motivate Your People, Align Stakeholders and Lead Your Industry).

Reacties

Populaire posts van deze blog

OTAP reloaded

What's up with roles in data management?

Boos om "BI betaalt zich bijna nooit terug" kop in Computable