OTAP en Datawarehouse

Deze keer een korte overdenking over OTAP en datawarehouse.

Hoe zit dat nou. We willen met het datawarehouse een maximaal flexibele omgeving om snel op veranderende informatiebehoefte in te kunnen springen. Aan de andere kant willen we een bedrijfszekere omgeving in stand (laten) houden om die informatievoorziening in te huisvesten.

Dat is nogal met elkaar in tegenspraak. Op zich is er niets mis met gestructureerd ontwikkelen van ETL en applicaties, datamarts, OLAP kubussen en rapportages. Het lijkt zelfs enigszins op traditionele software ontwikkeling. Het wordt lastiger als projectleiders eisen gaan stellen aan de planning. Zeker als informatie 'klanten' prosumers te laat komen met onvoldoende specificatie van het informatieproduct en ten einde raad roepen "We willen álles" op onze herhaalde vraag: "wat wil je nou eigenlijk aan informatie zien?".

Toch is het te doen, in een gestandaardiseerde omgeving, gebruikmakend van ervaringscijfers, voldoende aandacht en communicatie, een haalbaar plan maken over het opleveren van informatieproducten. Enter the next problem: de verandering tijdens de ontwikkeling. Tja, dan ben je bijna klaar en komt de klant met een toevoeging die er op het eerste gezicht eenvoudig uitziet maar toch gecompliceerd blijkt te zijn. Even aanpassen in de productieomgeving? Meestal is dat de eerste van twee "ontwikkel" omgevingen. De tweede is vaak de ontwikkel/test omgeving.

Steeds vaker zie je "professionalisering" van de ontwikkeling in de vorm van een OTAP straat voor informatieproductie. De vraag is of dat inderdaad een professionalisering en een verbetering betekent. Immers, mensen ontwikkelen op verschillende versies van de producten en in verschillende plaatsen in de keten. Wanneer je een rapportage wilt aanpassen en koppelen aan de Query/ productie omgeving om een acceptatietest met klanten te doen, ontwikkel je dus BI op de Productieomgeving van het datawarehouse. De volgende dag wil je weer testen op de ontwikkelomgeving van het DWH. Kopiëren van de hele handel? Meerdere extra licenties van de tool? Bij BO is dat bijvoorbeeld een dure grap.

Volgens mij is er voor de mate van organisatie van de OTAP straat een sterke samenhang met de minimale leveringsfrequentie van het datawarehouse. Als je maar eens per maand hoeft te verversen ziet de wereld er heel anders uit dan wanneer je dagelijks of vaker verse info-producten levert.

Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen op dit gebied.

Reacties

Populaire posts van deze blog

OTAP reloaded

What's up with roles in data management?

Boos om "BI betaalt zich bijna nooit terug" kop in Computable