Architectuur & Datamanagement


In Dutch 
Voor het archief ;-)
Onlangs hadden we een aardige discussie op VNA, naar aanleiding van de vraag van Danny Greefhorst: " Ik zou daarom graag in een open space vorm samen met anderen komen tot een praktische invulling van gegevensbeheer die we vanuit architectuur kunnen trekken. Ik hoor natuurlijk graag wat jullie van het idee vinden. ", zie: http://vianovaarchitectura.nl/forum/topics/vos-vraag-masterdata-en-gegevensbeheer-als-speerpunten-voor-de-in.
Mijn antwoord hierop: 
Hallo Danny,
Vanuit BI en datakwaliteit ben ik sinds 2004 in aanraking met data management en alle aspecten daarvan. Het is, net als andere "IT" domeinen zoals Architectuur en Service management, een domein waarbij nog weinig eenduidig is, met name over wat het nou precies is en welke rollen daar een ehhh rol bij spelen. (zie ook mijn blogje uit 2010: http://franklybi.blogspot.com/2010/12/whats-up-with-roles-in-data-management.html).
De vraag die bij mij onmiddelijk opkomt als ik je vraag lees: wat bedoel je met "informatie-architect". Wat zijn zijn/haar taken en verantwoordelijkheden. Op die vraag krijg je bij 10 bedrijven 20 verschillende antwoorden.
Het is goed om te zien dat architectuur nu ook aandacht krijgt voor data, vooral omdat met (data en informatie) architectuur het grootste deel van de "problemen" te voorkomen en soms op te lossen zijn.
Ik hecht veel waarde aan de cross-over tussen data / datamanagement en architectuur omdat:
  • Deze samen moeten werken om tot houdbare resultaten te komen;
  • In synergie tot sprongen in de ontwikkeling van het informatie of business information vak kunnen komen;
  • We gewoon voor een groot deel hetzelfde zitten te doen en het van elkaar niet weten;
  • Het gewoon tijd wordt dat dit vak een keertje volwassen wordt.
Iedereen die bij organisaties wel eens de term "Regie" of "Grip op informatie" heeft gehoord zou moeten weten dat in de kern het om hetzelfde vraagstuk gaat: "Hoe krijgen we de juiste informatie met de juiste kwaliteit op de juiste tijd op de juiste plaats en bij de mensen die het ook moeten / mogen krijgen".
Een vraag die met toename van complexiteit (integratie van veel data en Big Data) al maar moeilijker te beantwoorden wordt en waarop we als "IT experts" nog geen goed antwoord op hebben kunnen geven. 
Het oplossen van het data probleem wordt nog het eenvoudigst. Metadata-, Masterdata Management bestaat al een aantal jaar en er zijn technische oplossingen voor. De grootste uitdaging zit hem in het organiseren van de mensen rondom de data.
Wil je data goed inzetten voor operationele, tactische en strategische activiteiten van een organisatie dan is het van belang om koppelingen te maken tussen die activiteiten en de gegevens die er voor nodig zijn, en jawel, ook mensen er voor verantwoordelijk te maken.
De regel "Iedere business-strategie heeft een data-strategie" zou wat mij betreft altijd op moeten gaan. 
Het wordt misschien wat makkelijker duidelijk te maken wanneer we in ons achterhoofd houden dat, afhankelijk van de branche, 30-80% van de waarde van organisaties in de data zit.
Ik verwijs voor geïnteresseerden ook graag naar dama.org, de site van de Data Management Association, een groep data professionals die standaarden opzet voor gegevensmanagement en -governance. 

==============


Achteraf denk ik dat mijn conclusie is dat architectuur tot nu toe niet voldoende aandacht heeft voor de 'data' component in het hele verhaal. Dat terwijl het formeel wel onderdeel van architectuur is.


Back to the drawing boards dus. Wat dunkt jullie?

Reacties

Populaire posts van deze blog

OTAP reloaded

What's up with roles in data management?

Boos om "BI betaalt zich bijna nooit terug" kop in Computable